Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Spalovací Porsche Cayman a Boxster skončí letos v říjnu. Nástupci vsadí na elektřinu

24 komentářů

del42sa
"Možná se proto nakonec dočkáme i alternativy se spalovacím motorem. Porsche totiž svou původní taktiku přehodnotilo a klasických agregátů s vnitřním spalováním se jen tak nevzdá"

to je více než jisté, prodeje ektrických verzí jsou totiž naprosto marginální , takže pokud nechtějí skončit jako firma, nic jiného jim nezbyde .-)
Lenka Čížková
@del42sa
Třeba přijde "perestrojka" !!!!!!! 🙂 🙂 🙂 na papíře už ji mají.
del42sa
@Lenka Čížková no o tu už se EU neuspěšně snaží 5 let, tak snad v další pětiletce jim to vyjde 😁 😁
Pepa_007
😁😁😁
Očekávají velké prodeje, ze?
😁😁😁
Elektrické "sportovní" auto. 🫣😔 Za mne je ještě třeba tak 10 let vývoje a pak to bude odpovídat požadavkům na sportovní vůz.
Ale třeba Porsche překvapí a bude to lehké, top speed min. kolem 280, rychlé, s parádním zvukem a s dojezdem alespoň 600km. A za stejnou cenu jako spalovací. 😉 👍🏻
kari.laz
@Pepa_007 dojezdu bych asi u auta toho typu úplně neřešil. Když to bude reálné kolem 300, asi to bude stačit. Ale hmotnost je stěžejní u sportovního auta a v max u Porsche by sinzech 280 zasloužilo.
ptr078
@kari.laz Tak problem bude asi cena, odhaduje sa zaklad 80k, gts 100k
Pepa_007
@kari.laz tak ono pokud udělá 300km podle toho normovaneho cyklu tak potom ve sportovní náloži mam jistotu tak 100-150km a pak umře baterie.
Narážím na to abych nemusel po každém kole na okruhu nabíjet půl hodiny.
nippon
@Pepa_007 Taycan v plnom rauchu má spotrebu 200 kWh na 100 km!!!
kari.laz
@Pepa_007 na okruhu se jich dostane naprosté minimum, ale chápu jak to myslíš. Samozřejmě je rozdíl ujet 150km na benzín, dolít a jezdit dál, než to někde dobíjet.
Další zadání nedostatek emocí je samotný zvuk, nebo gradace a průběh výkonu u spalováku, obzvláště jejich 4.0 atmo. Ten zátah, jak kdyz se rozjíždí metro bude bavit dva dny.
eLzyx
@Pepa_007 upřímně? Když jsem zkoušel jezdit se svým oturbeným Volvem na okruhu, tak jsem měl spotřebu kolem 45L/100km. Nádrž na 70l, takže dojezd počítejme 150km. Délka závodních okruhů je 4-5km (Most, Brno ...), takže 30 kol.
Vydržíš fyzicky jet 30 kol v závodním režimu? Jako amatér? Pochybuji. Běžné závody jsou na 15-25 kol.

Nurburgring má 20km. 7 kol. Když uvidíš, jak tvoje auto dostává na ***, zejména pneumatiky, tak budeš rád, když pojedeš nabíjet a dojedeš na té hrůze domů.
maca02
@Pepa_007 jj, jasný že se to povede a ještě to bude mít manuál! 😁
Pepa_007
@maca02 tvl to by pak bylo dokonalé auto. 😁😁😁😁
maca02
Nevěřím, že technologie je v tuhle chvíli dost daleko na to, aby to mohlo bejt v takovýchhle autech.
Ostrašujícím příkladem je nový MB CLA.
hrtlik1
@maca02 Co je na něm odstrašujícího?
Pepa_007
@hrtlik1 treba skoro 400 koní a maximalka jen 210? Hmotnost přes 2.1t. Cenu nehodnotím.
hrtlik1
@Pepa_007 bude prý i AMG verze, bude mít snad vyšší rychlost. Je to stejně irelevantní, takhle téměř nikdo nejezdí ani v Německu.

Celkově velmi povedené elektro za dobrou cenu.
eLzyx
@Pepa_007 od kdy je Mercedes etalonem v oblasti EV?
Tesla model 3
Výkon: 393 kW (534 k, 527 hp)
Točivý moment: 741 Nm
Zrychlení: 0–100 km/h za 2,9 sekundy
Maximální rychlost: 261 km/h
Hmotnost: 1840kg
Podle mě, pokud Porsche použije více hliníku než Tesla, mínus zadní sedačky, lehčí komponenty (audio, klima, sedačky atp), podobná baterie, jeden motor, tak jsme na 1650kg. A to je naprosto v pohodě.

Jen bych si stále raději vybral Boxstera/Caymana s plochým šestiválcem a manuálem. A není to jen o "bych", ale jsem reálný zájemce o tohle auto. V budoucnu. Bohužel opět jedině mezi ojetinami.
cholina
Tak to určitě vyjde jako u Macanu… prodeje nulové a dodatečně vyvíjený spalovací model. Blbost německých manažerů je zkrátka věcná.
hrtlik1
@cholina Prodeje jsou v Evropě podobné jako u spalovací verze. V ČR jsou dokonce větší o cca 50% než spalovací za poslední roky.
Man Ký
No, vzhledem k aktuální situaci v elektromobilitě a úspěchům Porsche na tomto poli... zajímavý e😜eriment. Neměli radši udělat full size Taycana?
Prezivkynetreba
Ja nechápem manažmentu týchto firiem. Veď oni musia vidieť na predajoch, že tie elektroautá sa predávajú zle. A namiesto toho aby sa držali toho čo sa predáva dobre tak tlačia opak. Toto mne hlava neberie. No ale veď zistia sami.... Len aby to tú značku nezabilo.
dodo24
@Prezivkynetreba aktuálne sú EV jediný rastúci druh pohonu. Spalováky každým rokom klesajú, taký diesel už má v Európe menšie predaje ako EV. Nehovorím, že by som si elektrické Porsche kúpil, ale ignorovať vývoj trhu nejde. Pritom Macan EV mi príde ako skvelý produkt, len keby nebol tak ohyzdný. Mám polročnú skúsenosť s Taycanom a musím povedať, že to je skvelé auto. Preto som velmi zvedavý na nový elektrický Cayenne, podla mňa to bude výborné auto.
Frfla
Nepoučili se (e-Macan), jen blbec udělá stejnou chybu dvakrát. No, tak jedeme podruhé pánové... akcionáři to zalepí.
Dušan Trnka
Ale " ruku do ohňa " by som za to dnes nedal ...